Auton lisävalojen asennus – näin parannat näkyvyyttä ja turvallisuutta

Auton lisävalojen asentaminen parantaa huomattavasti näkyvyyttä ja turvallisuutta pimeällä ajettaessa, sillä ne tarjoavat enemmän valotehoa kuin auton alkuperäiset kaukovalot. Markkinoilta löytyy monenlaisia lisävaloja eri tarpeisiin. Tässä tekstissä kerromme, kuinka lisävalot
asennetaan autoon ja mitä tarvikkeita sekä työkaluja siihen tarvitaan.

Lisävalojen valinta 
Ennen asennusta tulee valita oikeat lisävalot. Huomioi valojen tyyppi (LED, halogeeni, xenon), koko ja muoto sekä valon referenssiluku. LED-valot ovat energiatehokkaita ja kestäviä, kun taas halogeenivalot ovat edullisempia mutta kuluttavat enemmän virtaa. Xenon-valottarjoavat vahvaa valoa, mutta vaativat erillisen sytytyslaitteen.

Referenssiluku on merkitty valoon numerolla, joka voi olla 1-100. Mitä suurempi referenssiluku on, sitä tehokkaampi valo on. Referenssiluvun avulla voi myös laskea, kuinka monta lisävaloa autoon saa asentaa ilman että ylitetään lain sallima maksimi. Maksimi arvo on 100. (Esim. jos ajoneuvosi pitkien valojen referenssiluku on 25 / kaukovalo, saa autoon asentaa korkeintaan kaksi 25 referenssiluvun valoa lisäksi.

Lisävalojen kiinnitys
Kun valot on valittu, kiinnitä ne telineeseen, joka voidaan asentaa esimerkiksi rekisterikilven taakse tai puskuriin. Saatavilla on myös erillisiä valorautoja, jotka asennetaan puskuriin tai katolle ja joihin lisävalot voidaan kiinnittää.

Valot kytketään auton sähköjärjestelmään relejohtosarjalla. Tarvitset myös työkaluja telineen kiinnittämiseen, johtojen vetämiseen ja liittämiseen
sekä valon suuntaamiseen. Tyypillisiä työkaluja ovat yleismittari, porakone, ruuvimeisseli, pihdit, jakoavain, lenkkiavain, hylsysarja, liitinpihdit ja
nippusiteet. 

Lisävalojen kytkentä
Lisävalojen kytkeminen tapahtuu plus- ja miinusnavan sekä herätevirran avulla. 

  1. Plus-ja miinusnavan kytkentä. Varmista kaapeleiden virran kestävyys riippuen lisävalon tehosta. Vedä plusnavan johto akulta sulakkeen kautta
    releelle ja siitä edelleen lisävalolle. Vedä miinusnavan johto akulta suoraan lisävalolle. Kiinnitä johdot akun napoihin ja lisävalon liittimiin. Purista liittimet tiukasti kiinni.
  2. Herätevirran kytkentä. Vedä herätevirran johto releeltä auton pitkien valojen johdolle. Etsi yleismittarilla tai kytkentäkaaviosta johto, joka saa
    virtaa vain silloin, kun pitkät valot ovat päällä. Liitä herätevirran johto ryöstöliittimellä pitkien valojen johtoon. Huomaa, että tietyissä uudemmissa autoissa (esim. Led-valolliset) ryöstöliittimellä kytkentä ei ole mahdollista. Tässä tapauksessa on käytettävä can-väylä -relettä herätevirran kytkentään.
  3. Kytkimen asennus. Jos haluat asentaa lisävaloille erillisen kytkimen, jolla voit kytkeä ne päälle ja pois, voit tehdä sen seuraavasti. Vedä valolta
    otettu herätejohto kytkimelle, joka on katsottu ohjaamossa sopivaan paikkaan. Kiinnitä kytkin esimerkiksi kojelautaan tai keskikonsoliin. Liitä herätejohto kytkimelle ja sieltä takaisin releelle. Nyt voit hallita lisävalojen toimintaa kytkimestä.

Lopuksi asettele johdot siististi ja varmista, että ne ovat kunnolla kiinni. Johdot voi kiinnittää nippusiteillä tai teipillä, varmista että ne eivät ole liian kireällä, eivätkä pääse hankautumaan mihinkään.  Testaa lisävalot ennen ajamista. 

Valojen suuntaaminen
Suuntaa lisävalot pimeällä tasaisella alueella, esimerkiksi seinää vasten, noin 25 metrin etäisyydellä. Säädä valot niin, että ne valaisevat hieman korkeammalle kuin auton omat pitkät valot ilman, että häikäisevät muita. Valokeila ei saa nousta seinällä yli metrin korkeudelle. Kun valot ovat suorassa ja oikealla korkeudella, kiristä lisävalojen pultit.

Yhteenvetona, lisävalojen asennus on suhteellisen helppoa oikeilla välineillä ja ohjeilla. Lisävalot parantavat ajoturvallisuutta ja voivat myös tuoda tyylikästä ilmettä autoon. 

LED-lisävalopaneeli Walonia Prime 486mm 55.7W Ref. 45
Lisävalo Ozz XR2 9″, Musta, dynaamisilla parkkivaloilla

Valikoimastamme löydät useita vaihtoehtoja henkilöautojen ja pakettiautojen lisävaloiksi. 

X